PMBOK با طعم اجایل – قسمت دوم
PMBOK با طعم اجایل – قسمت دوم
پس از بررسی تغییرات PMBOK با طعم اجایل به تفکیک تک تک حوزه های دانش در قسمت اول حال نگاهی می کنیم به سایر تغییرات در استاندارد PMBOK که توسط موسسه PMI منتشر شده.
۳- اضافه شدن فرآیند Manage Project Knowledge
👈 یکی از تغییرات فرآیندی در نسخه جدید PMBOK اضافه شدن فرآیند “مدیریت دانش پروژه” به حوزه مدیریت یکپارچگی است.
👈 در ویرایش قبلی به جمع آوری درس آموخته ها در انتهای پروژه و به کار گیری آنها در پروژه های آتی توجه ویژه ای می شد. همچنین یک تاکید کلی مبنی بر استفاده از درس آموخته های پروژه های قبلی در هر فرآیند وجود داشت که تحت عنوان OPA به عنوان ورودی همه فرآیندها استفاده می گردید. این بدین معنی نیست که در ویرایش قبلی استفاده از درس آموخته های پروژه در خود پروژه وجود نداشته است. بلکه توجه ویژه ای به آن وجود نداشت و عمدتا درس آموخته ها در انتهای پروژه جمع اوری و جمع بندی می گردیدند.
👈 ولی در این ویرایش فرآیند جدیدی به نام مدیریت دانش پروژه تعریف گردیده است که خروجی اصلی ان لیست درس آموخته ها است. این لیست، ورودی بسیاری از از فرآیندها می باشد و در خروجی انها به روز رسانی می شود. به عبارتی با وجود این فرایند، بر این نکته تاکید می گردد که از درس آموخته های پروژه در پروژه فعلی خود استفاده نماییم.
👈 این رویکرد پیش از این در متد اجایل و استاندارد پرینس۲ به وضوح بیان شده بود. در متد اجایل تاکید بر این است که در طول اجرای پروژه و در پایان هر اسپرینت، در جلسه ای موفقیتها و شکستها بررسی گردد و روند آتی بر اساس آن اصلاح گردد (Retrospective meetings). یعنی در طول اجرای پروژه از همان ابتدا درس آموخته ها جمع آوری گردد و از آنها درس بگیریم تا در ادامه پروژه بر اساس درس آموختهای کسب شده، پروژه اجرا و برنامه ریزی گردد.
👈 به نظر من این به روز رسانی یکی دیگر از نقاط برجسته ویرایش جدید استاندارد است.
۴- نوع شکست WBS در پروژه های اجایل:
👈 در این قسمت در زمینه نحوه ساختار شکست در پروژه های اجایل توضیحاتی ارائه شده.
👈 در رویکرد اجایل در بالاترین سطح الزامات کلان محصول (اپیک EPIC) را داریم که هر یک به ویژگیهای کوچکتر (Feature) شکسته شده و انها هم به چندین الزام جزئی محصول یا روایت کاربر (User Story) شکسته می شود.
۵- روش تصمیم گیری مشت تا پنج (Fist of Five): ✊✌️✋
👈 یکی از روشهای تصمیم گیری در روش اجایل روش “ مشت تا پنج” است.
👈 در این روش مدیر پروژه از اعضای تیم می خواهد تا میزان حمایت خود را از یک تصمیم اعلام نماینداز طریق نشان دادن تعداد انگشتان، مشت یعنی مخالف تا ۵ انگشت یعنی موافقت کامل.
👈 اگر فردی از تیم تعداد زیر ۳ انگشت نشان داد،در آنصورت به آن فرد اجازه داده می شود تا دلیل مخالفت خود را بیان کند و بقیه اعضای تیم راجع به آن با هم بحث می کنند.
👈 مدیر پروژه مجددا رای گیری می نماید تا زمانی که به اجماع برسند و همه اعضای تیم بالاتر از ۳ انگشت نشان دهند.
۶- PMBOK با طعم اجایل – جلسات اجایل:
👈 در روشهای اجایل جلسات متعددی برگزار می گردد که یکی از آنها جلسات برنامه ریزی اسپرینت است.
👈 در این جلسات بر داستانهای کاربری اولویت بندی شده مورد بحث قرار می گیرد و برای اسپرینت بعدی انتخاب و برنامه ریزی می گردند.
۷- PMBOK با طعم اجایل – کیفیت در اجایل:
👈 در پروژه های اجایل مدیریت کیفیت توسط کل تیم پروژه اجرا می گردد در صورتی که در پروژه های سنتی، مدیریت کیفیت اغلب به واحد خاصی سپرده می شود.
👈 در پروژه های اجایل کنترل کیفیت توسط تمامی اعضای پروژه و در کل چرخه حیات پروژه انجام می گیرد.
👈 ولی در پروژه های با رویکرد آبشاری فعالیتهای کنترل کیفیت در زمانهای به خصوصی و نزدیک به پایان پروژه و توسط تیم خاصی انجام می گیرد.
۸- تیم های خود سازمانده یا خودگردان (Self-organized Team):
👈 در رویکرد اجایل تاکید بالایی بر تیم پروژه می شود و اعتقاد دارد اعضای تیم و تعاملات شان بر فرآیندها و ابزار ارجحیت دارد و در این راستا یکی از مواردی که تاکید بالایی بر آن دارد استفاده از تیمهای خود سازمانده هستند.
👈 در ویرایش جدید پی ام باک هم این مفهوم در بخش مدیریت منابع پروژه اضافه شده است.
👈 تیم های خود سازمانده نیازمند کنترل متمرکز نمی باشند. در این تیمها، مدیر پروژه برای تیم فضای مناسب کاری را فراهم می نماید و از تیم حمایت می نماید و به اعضای تیم برای اجرای پروژه اعتماد دارد.
👈 تیمهای خود سازمانده موفق از افراد متخصصی تشکیل شده اند که مهارتهای گوناگون دارند به جای اینکه در حوزه خاصی متخصص باشند.
۹- PMBOK با طعم اجایل – ارتباطات:
👈 جلسات پروژه باید ذی نفعان خارج از پروژه و سازمان که با پروژه مرتبط هستند را در بر بگیرد. برخی از شیوه ها و راهکارهایی که در این زمینه در روش اجایل وجود دارد می تواند در پروژه های دیگر نیز استفاده شود و بسیار سودمند است.
👈 مانند جلسات سرپایی روزانه: که در آن دستاوردها و مشکلات روز قبل و برنامه روز کاری پیشرو ارائه می شود.
۱۰- PMBOK با طعم اجایل – ارزیابی کیفی ریسک:
👈 ارزیابی کیفی ریسک به صورت منظور در طول پروژه و مطابق آنچه در برنامه مدیریت ریسک آمده است، انجام می پذیرد.
👈 در پروژه های اجایل اغلب ارزیابی کیفی ریسک قبل از شروع هر چرخه انجام می شود.
🙏 امیدواریم که از این مقاله بهره برده باشید.