عناصر کلیدی سیستم مدیریت ارزش کسب شده
✍️ سیستم ارزش کسب شده از 3 عنصر کلیدی تشکیل شده که فهم هر کدام از این عناصر کلیدی سیستم مدیریت ارزش کسب شده باعث می شود که ما بتوانیم این سیستم را اول بهتر بفمیم و بعد بهتر اجرا کنیم. متاسفانه در بیشتر سازمان هایی که من افتخار همکاری با آنها را داشته ام چه از جنبه آموزش و چه از جنبه مشاوره به این نکته برخورد کردم که علیرغم آنکه از این شاخص و عناصر سیستم مدیریت ارزش کسب شده استفاده می شود ولی این استفاده نادرست بوده است یعنی مفهوم هر کدام از این عناصر به خوبی فهمیده نشده و در نتیجه به خوبی اجرا نشده و در نتیجه گزارشاتی که از این سیستم به دست می آید صرفا به عنوان گزارشی که واحد برنامه ریزی و کنترل پروژه ارائه می کند و فقط خودشان ازش سر در می آورند به آنها نگاه می شود. ✍️ مراقب باشید که با فهم بهتر این عناصر آنها را بهتر به کار بگیرید و بتوانیم آنها را به خوبی به دیگران بفهمانیم. اما این عناصر کلیدی سیستم مدیریت ارزش کسب شده چه هستند و چگونه میشود آنها را محاسبه کرد. عناصر کلیدی سیستم مدیریت ارزش کسب شده عبارتند از:
♦ PV یا Planned Value که من آن را ارزش کار برنامه ریزی شده ترجمه می کنم و
♦ EV یا Earned Value که من آن را ارزش کار انجام شده ترجمه می کنم یا به زبان ساده تر ارزش کسب شده و
♦ AC یا Actual Cost که آنرا هزینه ی واقعی کار انجام شده ترجمه اش می کنیم. تکرار می کنم هزینه واقعی کار انجام شده نه همه هزینه های که در سیستم مالی تا این لحظه ثبت شده. بلکه هزینه ایست که شما بابت کاری که تا الان انجام شده باید آن را ثبت بکنید و در محاسبات درج کنید.
✍️ اجازه بدهید با یک مثال موضوع را پی گیری کنیم.📍 فرض بفرمایید شما مسئول یک فعالیت یا یک بسته کاری هستید که مدت زمان آن 4 روز است و ارزش آن 100 دلار می باشد.
📍 خوب امروز دو روز از آن 4 روز گذشته با فرض اینکه شما می خواهید آن را با درصد تکمیل بیان بکنید حال که 2 روز از 4 روز گذشته یعنی ارزش کار برنامه ریزی شده این است که شما باید 2/4 یعنی 50% کار را انجام داده باشید. 📍 بنابراین Planned Value یا ارزش کار برنامه ریزی شده می شود 50% ضربدر 100 دلاری که ارزش کل کار است یعنی شما Planned Value تان می شود 50 دلار.
📍 خب حالا Earned Value چگونه محاسبه می شود می رویم از کار انجام شده گزارش می گیریم گزارش نشان می دهد که تنها 30% از کار انجام شده به جای 50%. بنابراین 30% ضربدر 100 دلار یعنی 30 دلار ارزش کاری ست که تا این لحظه انجام شده است.
📍 خب حالا باید برویم سراغ دفاتر مالی و سیستم مالی شرکت و از آنها بپرسیم بابت این 30% یا 30 دلار کاری که انجام شده چه قدر تا این لحظه پول هزینه شده. توجه بفرمایید پیش پرداخت ها مساعدت ها و امثالهم در Actual Cost جایی ندارد. Actual Cost اسم واقعی اش هست Actual Cost of Work Performed یعنی هزینه واقعی کار انجام شده. دقیقا این نکته یعنی Actual Cost که در سیستم Earned Value استفاده می شود و Actual Cost که در سیستم حسابداری حساب و ثبت می شود نقطه تمایز سیستم Earned Value با سیستم حسابداری ست و
برای آنکه گزارشات درستی از سیستم مدیریت ارزش کسب شده بگیریم، باید توجه کنیم که هزینه واقعی یا Actual Cost در سیستم مدیریت ارزش کسب شده با آنچه که بعنوان هزینه واقعی در سیستم حسابداری شرکتها درج میشود، غالبا متفاوت است.
برای همین هم هست که برای آنکه بتوانیم Actual Cost را به خوبی اندازه گیری کنیم، سیستم حسابداری شرکت حتما باید به WBS یا Activity های شرکت متصل باشد تا ما بتوانیم هزینه واقعی کارهایی که تا این لحظه انجام شده را فقط محاسبه کنیم و در سیستم مدیریت ارزش کسب شده برای محاسبه شاخص های مورد نظر قرار دهیم.
ممنون از اینکه همراه ما هستید 💐 و ما را از سوالات و نظرات خود آگاه میکنید.🙏